Snoeien van bomen en algemene boomverzorging

Gun uw boom een lang leven door goed snoeien

Snoeien van jonge bomen

Het snoeien van bomen is op zich geen verplichting. Het is echter wel aangeraden. Het snoeien bij jonge bomen gebeurd om de boom een rechte stam te geven. Op die manier is het later makkelijker om onder de boom door te lopen wanneer hij groter is.

Snoeien van oude bomen

Wanneer een boom volwassen is gebeurt snoeien enkel nog als onderhoud. Onderhoudssnoei is het verwijderen van het dood hout in de boom. Dit zijn takken die doorheen het jaar afsterven door een gebrek aan licht. Om gevaren te vermijden en te voorkomen dat dood hout plots schade veroorzaakt, wordt dit preventief gesnoeid en verwijderd.

Vormsnoeien van bomen

De laatste soort snoeien is vormsnoeien. Hierbij kiest men ervoor om de boom in een zelfgekozen vorm te snoeien. Deze kunstmatige vorm van snoeien wordt vaak gebruikt bij knotwilgen, dakplatanen of bolvormen. 
Terwijl de vorige twee snoeimethodes enkel snoeien waar de boom het vraagt, wordt bij vormsnoeien niet willekeurig tewerk gegaan. Het vergt een expert om te beslissen welke takken wel of niet gesnoeid kunnen worden om de boom zijn vorm te geven, maar ook om hem gezond te houden en geen verkeerde takken weg te snoeien. De groeivorm van de takken en de boom moet ingeschat worden over vele jaren en daarop worden de werkzaamheden afgestemd.

Uw bomen laten snoeien door een expert? Contacteer ons:
Snoeien van bomen en algemene boomverzorging - Wanneer bomen snoeien?